КАК ДА СИ ОТГЛЕДАШ ХАМЕЛЕОН

Мечтаете си за домашен любимец, който да е уникален, екзотичен и специален, ри това далеч по-различен от всичко което сте притежавали или виждали.

Предлагаме ви отглеждане на хамелеон. Той се отнася към по-изисканите и претенциозни домашни любимци, но пък съжителството ви с него ще внесе разнообразие, хармония и индивидуалност.

Хамелеонът по същество не е особено игрив и не предполага много грижи. Това от своя страна позволява безпроблемното му отглеждане в домашни условия. Имайки предвид факта, че хамелеонът не обича да е обезпокояван, пипан и ваден от „жилището“ му е добре избирайки аквариум да сте много прецизни и точни. Не забравяйте, че това ще е основното място, където домашната ви животинка ще прекарва голяма част от времето си.

Хамелеоните не обичат да си партнират и съжителстват с други домашни любимци. ТЕ не са приятели дори със себеподобните си. Важно е избирайки жилището за студенокръвното да вземете под внимание този факт и аквариум, който ще бъде неговият нов дом. Такъв трябва да е достатъчно просторен, самостоятелен и комфортен.
Много от хамелеоните се отглеждат в терариуми, които позволяват проветривост и пространство. Терариумите изработени от стъкло не са препоръчителни поради застояването на въздуха в тях, а така също и огледалната обстановка, която създават отражение.

Терариумът за новия съквартирант е добре да е изработен от мрежеста, дървесна или друга сходна материя, която ще съхрани естествената природна среда. По този начин ще създава илюзията за истинска свобода у домашния любимец.

Размерите на аквариума или новото жилище на домашния любимец не бива да се пренебрегват. Хамелеоните обичат естествената среда, дървесни клони и простор. Ето, защо е важно да му осигурите терариум с размери, които ще позволяват голяма маневреност и възможност за катерене.

Може да внесете живата природа в дома си и да направите живота на хамелеона изключително приятен като създадете, колкото е възможно по-богата био среда, чрез зеленина, растения и дървесни аранжименти в близост, около и в аквариума.

Не забравяйте факт е, че колкото повече живи растения отглеждате у дома си, толкова влажността на въздуха ще е по-богата, а хамелеоните обожават това. Някой от листата на растенията, хамелеоните използват и за храна, а това е още един критерии да поддържате богата гама от растения в и около аквариума.

Избягвайте настилките в терариума, т.к. са провокатор за развитие на множество бактерии, поради високата влажност на въздуха.

Важно за дома на хамелеона е осветлението. Чрез светлината, той както всяко живо същество си набавя нужния витамин D. Има специални лампички за терариумите на хамелеоните, които са предпазени от нагряване и позволяват регулиране на нужната топлина през цялото денонощие.

Влажността в терариума е сред водещите за хамелеона. Той не пие вода, както другите домашни любимци, докато не бъде провокиран, чрез пръскане. Когато кожата му бъде намокрена обилно. Хамелеонът започва да ближе капките стичащи се по листата и тялото си. В магазините за екзотични животни може да си набавите специална капкова система, която безпроблемно ще ви отменя в този ежедневен ангажимент.

Това са основни предпоставки, които трябва да съобразите на първо време избирайки жилище за своя студенокръвен домашен любимец, а в процес на привикване един към друг сами ще узнаете още подробности, от които хамелеонът може да се нуждае. С времето взаимно ще се нагаждате към всеки каприз и един към другиго.