НА РАЗХОДКА ИЗ БЪЛГАРИЯ – ТАЙНИ И МИСТЕРИОЗНИ КЪТЧЕТА

Навярно сте чували за светилище на нимфи и Афродита. Това е единствен по рода си Нимфеум в България. Той носи дука на траки и история от древни времена.

Къде се намира Домът на Афродита – намира се около село Каснаково и само на 14 км. от град Димитровград се намира това така добре запазено светилище. От се издига у нас върху руините на култов център и около карстови минерални извори. Сега той е паметник с национално значение за културата и съществува като такъв от 1968 г. Според водени записки, Светилището на нимфите има гръцки надписи останали от II в. в наследство на римската империя и армията на тракиецът Тим Флавий и съпругата му Клавдия Монтана.
Самият Тим издигнал около лечебните води голям храм, амфитеатър и помещения за поклонниците в чест на всичко, което получил в замяна. За 30 годишна вярна служба за Рим Тим Флавий получил тези земи като отплата за службата си. Според една от легендите, които разказват за Светилището, Флавий издигнал храма на Афродита в чест признателността си към Клавдия Монтана, съпругата, която толкова години го чакала да се върне от служба.

Това предание обаче не е единственото. Някои легенди разказват, че Нимфеумът е издигнат в името на една нимфа, която се опитала да съблазни Флавий. Когато той я отблъснал с думите си, че остава верен на съпругата си, нимфата не повярвала, че мъж може да я отблъсне и мигом се вкаменила от злоба.

Светилището на Афродита и нимфите е популярно и сред науките от 1898 г. По онова време още местните на село Каснаково, започнали да капят в скалите, а от тях бликала вода. По този начин били открити чудните басейни. Находките намерени по онова време безвъзвратно загубени още в онези години. Това се дължало и за него вина имал предимно строежа, който почти моментално започнал. Днес за сметка на находките обаче на това място има училище и църква, а какво по-добро за селце като Каснаково, от тях. Според някои местни старите отломки и камъни могат да се намерят по самия път към Хасково. Каквато и да е истината всеки турист и гост на този край може сам да я потърси, а ние оставяме малко от мистерията покриваща като с було това място.